När är barn mogna att använda internet?

När jag läser artiklar på olika nyhetssidor att barn blir utsatta för saker över internet och även att de träffar människor de inte ens känner och blir utsatta för saker man inte ens vill tänka på. barn vid data
I det läget så funderar jag på, var är föräldrarna? Sätter de bara sin son/dotter framför en dator med internet och låter dem sitta där helt okontrollerat?

Detta är kanske inte ett ämne som härrör direkt till bloggen men kände dock att det var ett väldigt viktigt ämne som måste diskuteras.

Barn blir såklart mogna i olika åldrar, personberoende. När man ska låta sitt barn sitta framför en dator så anser jag att man ska vara delaktig, prata med sitt barn om vad det finns för faror på internet. Man måste även vara fysiskt delaktig, sitta med dem när de använder internet, se vad de använder det till. Självklart så ska man låta dem få utforska saker och ting själva, i viss mån, men övervakat.

Användningen av internet har gått neråt i åldrarna och ligger nog på runt 4-5 års åldern (har tyvärr inte hittat någon undersökning som styrker det men skulle tro att det ligger där någonstans). För tidigt säger vissa, lagom eller sent anser andra.
Allt detta beror såklart på hur man tar upp ämnet och vad man gör med sina barn framför datorn.

Själv så tycker jag, som ni kanske har förstått i texten innan, att det är helt okay att yngre barn använder datorn och lär sig ha den som ett verktyg (inte i början utan mer längre fram). Självklart så länge som det stimulerar barnet och ni båda får ut någonting av det då det ska ske i samspel mellan förälder och barn.

I samband med detta så tycker jag, personligen, att man måste göra datorn säker också. Med detta så menar jag att man ska “låsa” datorn i den meningen att sidor som du inte vill dina barn så gå in på ska spärras. Det kan vara allt från pornografiska sidor till mötesplatser (facebook, myspace osv.) på internet. Detta kan göras på många olika sätt, vilket jag kommer att tipsa om i nästa vecka!

 

Vad anser ni, när är det ok för barn att börja använda datorn?
Om du har barn, vad gör dina barn på datorn när de använder den?

written by

Artikeln skriven av Per Torell
Related Posts

5 Responses to "När är barn mogna att använda internet?"

 1. CALLE@JOBBDATOR says:

  Jag håller med – och som förälder måste man se till att man stänger av det man tycker är olämpligt. Problemet är dock att mycket av det som jag spärrar (mha openDns eller föräldrakontroll i W7) funkar hos kompisarna pga att deras föräldrar inte vet/ inte bryr sig.
  En viktig grej tycker jag är att datorn ska vara på en synlig plats i hemmet så att man inte kan smyga med vad man gör. Man behöver inte bevaka dem hela tiden, men det är bra om man märker om något udda sker.

  Svara
 2. KARI RECEPTOMATEN says:

  Datorer är en så vanlig del i vardagen så iaf våra barn tycker att det inte är så jätte spännande. Sonen som snart fyller 9 och visst kan ha ”fastna” i ett spel eller ritprog.

  Jag tror inte man kan varken hindra eller uppmuntra barn till att använda teknik utan bara låta det ske. Våra tjejer, 5 & 3 är helt ointresserade ännu.

  Som förälder/vuxen skall man se till att barn under en viss ålder inte kommer åt internet utan att man själv är med och självklart ska man styra innehållet med hjälp av de tekniska lösningar som finns.

  Jag testade ett familjeskydd McAfee/Netgear(?) för flera år sedan där man loggade in och på användarnivå kunde styra både content, tillåtna tider och content/time. Fungerade ua i ett hemlan.

  Svara
  • Per says:

   Såklart är de mer vana vid datorer då de har det omkring sig i sin vardag hela tiden som vi inte hade när vi växte upp.
   Det man ska göra är att när de visar intresset ta hand om det och förklara för dem vad som gäller och vara delaktig i deras val. Som calle skriver så ska datorn vara centralt belägen så att man kan se vad de gör, vilket är extremt viktigt vid unga åldrar.
   Preferenser att spärra saker och ting på internet kommer jag att beröra nästa vecka för att hjälpa alla föräldrar där ute.

   Svara
 3. Monika says:

  Jag tycker attd et är ok för dom att börja med dator tidigt.
  Ser inget fel i att dom använder datorn som en leksak, tangentbordet för att lära sig skriva och utforskar vad man kan göra med en dator.
  Däremot så är det enda stället min femåring får surfa fritt på Bolibompawebben. Hon har än så länge inget behov av andra ställen, men jag antar att man kommer få börja sätta upp surfregler så småningom.

  Svara
  • Per says:

   Jag håller med dig Monika, visst ska de använda den sålänge som de är intresserade av den.
   De har datorn i hemmet mer naturligt än vad vi hade när vi växte upp men jag ser det mer som en fördel för dem istället för att skydda den från dem, som många säkert gör (får nog snarare motsatt effekt).
   Surfregler behövs nog i varje hem med barn, både tid och vart de får surfa. Det senare bestämmer man såklart själv, med viss inblandning av barnen.

   Svara

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*